9N 2014 Tu participes Tu decideixes
  • Imprimeix

Procés participatiu del 9N

President Mas: "El 9-N hi haurà locals oberts, urnes i paperetes, tal i com em vaig comprometre"

14-10-14 14.38
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha refermat aquest matí que “el Govern està decidit a anar endavant i fer la consulta el 9 de novembre” i ha explicat, en una compareixença informativa des del Palau de la Generalitat, que això significa que “hi haurà locals oberts, urnes i paperetes”.

Després de la darrera reunió que ahir es va celebrar entre el Govern i els partits favorables al dret a decidir, el president ha subratllat que l’actitud de l’Executiu és de “no recular” i “no fer passes enrere”. “El Govern se sent prou fort i sobretot està prou compromès com perquè allò que va dir que es faria, que era consultar el poble de Catalunya, es pugui fer”, ha reblat Mas, assegurant que “el compromís el mantenim intacte”.

Com que el Tribunal Constitucional encara no ha aixecat la suspensió del decret de convocatòria de consulta que el president va signar el passat 30 de setembre, Artur Mas ha explicat que la consulta no es farà d’acord amb aquest decret, sinó que “la Generalitat s'acollirà a marcs legals preexistents que ens donen competència en matèria de participació ciutadana”.

“Com que aquests marcs hi són i estan plenament vigents, nosaltres, sota aquest concepte, som competents per fer aquests processos i convocarem a la gent el nou de novembre”, ha insistit.


Tota la logística en marxa

Amb aquests instruments, “el Govern prepararà tota la logística necessària perquè els ciutadans puguin votar el 9 de novembre”, ha assegurat el president, que ha explicat que es mobilitzaran més de 20.000 voluntaris per les meses i col·legis on se celebri la votació i també “demanarem la col·laboració activa, no només d'entitats del teixit associatiu, sinó també dels 920 ajuntaments que van donar suport al dret a decidir”.

En aquest sentit, Artur Mas també ha explicat que gairebé tots els locals que es posaran a disposició de la consulta pertanyen a la Generalitat de Catalunya, per la qual cosa, “no caldrà refiar-nos de tercers per poder tenir tots els locals necessaris oberts aquell dia”.

També es crearà un Consell General de Participació com a òrgan per a supervisar tota la transparència del procés i “el recompte de participants i els resultats provisionals es donaran a conèixer el dia 10 de novembre”.

“La població cridada a participar serà com a mínim la mateixa que ja estava cridada a participar”, ha dit el president, que ha assegurat que hi podran participar tots els majors de 16 anys, com estava previst inicialment i, “fins i tot pot ser que alguns col·lectius que, d'acord amb el decret suspès no podien participar, ara hi puguin participar”.

Dirigint-se a tots els catalans i catalanes, el president ha volgut acabar la seva intervenció demanant a la gent que participi massivament a la consulta: “Ara necessitem més gent que mai”. “El compromís del Govern de tirar endavant es pot mantenir, sempre i quan tinguem molta gent disposada a participar votant el dia 9 de novembre. Aquesta és la crida que també vull fer. L'èxit del procés democràtic, del dret a decidir, de la transició Nacional i de la sobirania de Catalunya, passa perquè hi hagi en aquest país una molt alta participació”, ha destacat el cap del Govern.


Un pas de gegant cap a la consulta definitiva

En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha remarcat que “la clau està en què la gent del país entengui que aquesta és una oportunitat per fer un pas de gegant cap a la consulta definitiva”, perquè ha subratllat que, tant la consulta que es farà el 9-N com la que s’hauria fet en base al decret signat el passat 30 de novembre, no són “la consulta definitiva”. “La consulta definitiva, amb plenes i totals garanties, només es pot fer a través d’eleccions, i que els partits, no el Govern, les transformin en un referèndum de facto”, ha insistit.

Artur Mas ha recordat en aquest sentit que “tenim un instrument encara molt útil, i que és el que més temen a Madrid”, que són “unes eleccions ordinàries, convocades pel president de la Generalitat, on alguns partits decideixin fer candidatura i programa conjunt”. “Si aquesta llista i programa treuen majoria absoluta, el referèndum s’ha guanyat”, ha continuat dient el cap del Govern, i ha afegit que això “podria ser correctament llegit per tot el món i serà l’instrument final per a la consulta definitiva”.

Per tots aquests motius, el president s’ha adreçat a les forces polítiques favorables a la consulta i els ha subratllat que està “a disposició dels partits que vulguin fer un plantejament d’aquestes característiques i actuar en conseqüència”, i ha afegit que, encara que el consens “s’hagi esquerdat”, “sé perfectament que l’adversari real és l’Estat espanyol”. “Jo no em confondré d’adversari, sé que és l’Estat espanyol que està fent mans i mànigues per negar-nos la possibilitat de ser consultats com a poble sobre el nostre futur polític”, ha reblat.

El president ha volgut també deixar clar que tant ell com el Govern sempre han donat “un valor molt gran” al consens polític, i per això, “l’hem defensat per terra, mar i aire”, conscient, ha dit, que “és la baula més feble de la cadena”. Tot i això, el cap del Govern ha assegurat que, tal i com han anat les coses aquests darrers dies, “la baula s’ha desencaixat”, però ha subratllat que “no s’ha trencat” i que “depèn dels partits que es pugui tornar a encaixar”. Mas ha precisat que “això no és responsabilitat del Govern”, sinó que depèn “de la voluntat de cadascú”, i per això ha afegit: “Nosaltres farem com sempre, el màxim possible perquè aquest consens es mantingui tan alt com sigui possible”.

El cap de l’Executiu ha remarcat que “el Govern no fa un pas enrere” i que la Generalitat s’acollirà a marcs legals preexistents que li donen competència en matèria de participació ciutadana per convocar la consulta

Ha afirmat que el 9-N “es pot considerar la consulta anticipada” de l”instrument definitiu”, que seria unes eleccions ordinàries amb candidatura i programa conjunts

Artur Mas ha fet una crida a una gran participació i ha destacat la seva defensa del consens polític “per terra, mar i aire”